SKĄD BIERZE SIĘ KAC?

Większość ludzi pije alkohol ze względu na zawarty w nim etanol. Jednak wiele takich napojów zawiera też pewne ilości zanieczyszczeń w postaci innych biologicznie czynnych składników. Są to złożone związki organiczne, takie jak polifenole, inne alkohole (np. metanol) i histamina, które powstają wraz z etanolem podczas fermentacji lub leżakowania.

Uważa się, że te zanieczyszczenia przyczyniają się do działania upajającego napoju i następującego po jego spożyciu kaca. Wykazano, że osoby pijące czyste alkohole na bazie etanolu, takie jak wódka, cierpią na mniej objawów kaca niż te, pijące ciemniejsze napoje, takie jak whisky, brandy i czerwone wino, które zawierają znacznie więcej zanieczyszczeń. Za głównego sprawcę kaca uważa się metanol.

Ludzie metabolizują metanol w podobny sposób jak etanol, ale produkt końcowy jest inny. Z etanolu powstaje aldehyd octowy, a kiedy rozpada się metanol, wytwarzany jest formaldehyd, który jest bardziej toksyczny od aldehydu octowego i przy wysokim stężeniu może prowadzić do ślepoty lub śmierci. Etanol blokuje metabolizm metanolu i być może właśnie dlatego metoda „klin klinem” pomaga zwalczyć objawy kaca. Przeprowadzone badania pozwoliły uszeregować napoje alkoholowe od tych, które powodują najbardziej dolegliwe objawy kaca do tych zaskakująco łagodnych: brandy, czerwone wino, rum, whisky, białe wino, dżin, wódka, czysty etanol.

JAK WYLECZYĆ KACA?

Przede wszystkim należy pić dużo wody w trakcie spożywania alkoholu oraz następnego dnia – zapobiegnie to nadmiernej utracie wody i złagodzi ból głowy oraz uczucie senności. Dobrym pomysłem jest też jedzenie kiszonych ogórków lub kapusty (przed i po) – zawierają dużo witaminy C, która pomaga pozbyć się toksyn. Poziom mikroelementów reguluje picie soków warzywnych i pomidorowego, a ich zasadowe pH ukoi zakwaszony żołądek. Siły pomaga odzyskać miód – dobre źródło glukozy i fruktozy. 

Można też wypić jeden z koktajli, których receptury zamieszczamy poniżej:

1. Koktajl Senny

  • 150 ml soku pomarańczowego 
  • 1 cytryna ze skórką w plastrach
  • 50 g miodu

Składniki wymieszać w blenderze


2. Bomba witaminowa

  • 1 łyżeczka od herbaty sosu Worcestershire
  •  1 szczypta pieprzu cayenne
  • 40 ml soku pomarańczowego 
  • 60 ml soku pomidorowego
  • 2–3 kostki lodu 

3. Zajęcza radość

  • cukier, sól, czarny pieprz do smaku
  • 100 ml soku z kiszonej kapusty
  • 100 ml soku z marchwi 
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku 
  • 1 ząbek czosnku

4. Jajeczny koktajl

  • Stołowa łyżka octu
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • jajko

5. Orzeźwiający

  • Odrobina soku z cytryny
  • Sól i pieprz (czarny i czerwony)
  • 1 żółtko surowe
  • 2 łyżeczki keczupu

6. Poniedziałkowy ranek

  • 1 szczypta czarnego i czerwonego pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • łyżeczka siekanego kopru
  • 50 g ogórka
  • 150 ml kefiru
  • 3 łyżeczki cukru

Zmiksować w blenderze