R ośliny nie potrafią uciekać. Kiedy produkują swoje potomstwo, muszą znaleźć inne sposoby ochronienia go przed napastnikiem. Rośliny z rodziny różowatych – takie jak grusza, jabłoń, śliwa czy wiśnia – znalazły ciekawy sposób zabezpieczenia swoich nasion przed zjedzeniem. Ich skorupa zawiera amygdalinę – substancję, która w trakcie trawienia w przewodzie pokarmowym zwierząt uwalnia niewielkie ilości cyjanku. Wystarczające, by zwierzę rozgryzające – a więc de facto zabijające – nasiona zjadanych owoców szybko się tego oduczyło. Trucizna w takiej dawce może powodować zaburzenia trawienia, bóle głowy i inne dolegliwości. Rośliny różowate polegają na zwierzętach, bo zjadają one ich owoce i tym samym roznoszą nasiona. Nie mogą jednak pozwolić sobie przy tym na utratę nasion i stąd taki mechanizm obronny.

Czy amygdalina jest szkodliwa dla człowieka? W dużych ilościach tak – ale musielibyśmy nie tylko zjeść kilkaset pestek danej rośliny, ale też każdą z nich nadgryźć! Nie ma się więc czego obawiać, choć faktycznie niektórzy ludzie mogą być szczególnie wrażliwi na nawet minimalne ilości cyjanku. Częstym zjawiskiem u takich osób jest niechęć do zjadania owoców takich jak morele czy wiśnie. Nic dziwnego – nawet mikroskopijna dawka cyjanku uwolnionego z uszkodzonej skorupy nasiennej wywołuje u nich złe samopoczucie.