Kości młodych ludzi, którzy często zaspokajają swoje pragnienie napojami bezalkoholowymi, zawierają w swoim składzie mniej minerałów, a co za tym idzie, są mniej wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne. W wieku późniejszym kości takie są bardziej narażone na osteoporozę. Do takich wniosków doszli naukowcy z niemieckiego Forschungsinstitut für Kinderernahrung oraz z Uniwersytetu w Bonn. Dane pochodzą z badania DONALD (DOrtmund Nutritional and Anthropometric Longitudinally Designed Study ) przeprowadzonego przez Forschungsinstitut für Kinderernahrung. Już od roku 1985 naukowcy badali przyzwyczajenia żywieniowe dzieci i młodzieży. Za pomocą tomografii komputerowej licznym uczestnikom badania zmierzono skład mineralny kości. Dane te niemieccy naukowcy po raz pierwszy wykorzystali w odniesieniu do spożywania słodzonych napojów orzeźwiających. 

Według kierującego badaniem profesora Thomasa Remera im więcej takich napojów piją młodzi ludzie, tym mniej minerałów zawierają ich kości. Naukowcy stwierdzili, że zawierające kofeinę napoje mają bezpośredni wpływ na metabolizm tkanki kostnej. Ponadto osoby zaspokajające pragnienie oranżadą czy coca colą częściej wybierają takie napoje, niż szklankę mleka. Spożywają więc one mniej białka, które jest niezbędne do prawidłowego rozwoju kości. Do tej pory naukowcy byli przekonani, że przyczyną negatywnego wpływu napojów typu coca cola na organizm ludzki jest wyłącznie zastępowanie nimi o wiele zdrowszego mleka. 

Ludzie, którzy spożywają sporo napojów słodzonych, dostarczają organizmowi o wiele więcej węglowodorów, niż białek. Skutkiem takiego nierozsądnego odżywiania się moga być problemy z tkanką kostną w wieku starszym. Sprawozdanie z badania zostały opublikowane w American Journal od Clinical Nutrition. JSL

Źródło: www1.uni-bonn.de