Gdy wyznawcy Etiopskiego Kościoła Ortodoksyjnego poszczą przed Wielkanocą, na 55 dni rezygnując z mięsa i nabiału, hieny wyraźnie zmieniają dietę. Porzucają penetrowanie śmietników, gdzie przez resztę roku najchętniej się żywią odpadami wyrzucanymi przez rzeźników i z domów, i zabierają się za polowanie.