Jabłkowe szaleństwo

Cydr to nic innego jak sfermentowany sok z jabłek zawierający nie więcej niż 8,5 proc. alkoholu. Niezwykle popularny w dziewiętnastowiecznej Polsce, potem nieco zapomniany, teraz znowu wraca do łask. Proces produkcji jest podobny do produkcji wina, jednak – jak podkreślają eksperci i smakosze – cydr to odrębny rodzaj alkoholu. Nie można porównywać go z piwami smakowymi, bo tworzony jest z jabłek, a nie jak piwo – ze słodu. Nie jest też winem – właśnie ze względu na niższą zawartość procentów.

Po angielsku cider, po niemiecku Apfelwine. 
Cydr, bo o nim mowa, to nowa miłość Polaków, którzy wzorem Anglików, Francuzów i Australijczyków pokochali jabłkowy napój.

Tradycyjna produkcja cydru to wyciskanie i zgniatanie całych owoców w specjalnych prasach, a potem fermentowanie otrzymanego soku. I to jest cały sekret: prawdziwy cydr musi być produkowany ze stuprocentowego soku jabłkowego. Czym kierować się wybierając cydr? Przede wszystkim należy uważnie czytać etykietę. Bo w prawdziwym cydrze prócz soku jabłkowego i ewentualnie wyselekcjonowanych drożdży (podobnych używa się w produkcji wina), które służą procesowi fermentacji, nie powinno być żadnych innych dodatków, chociażby cukru czy sztucznych ulepszaczy i konserwantów. Prawdziwy cydr może być różny pod względem koloru, klarowności, stopnia musowania. Są cydry wytrawne, półsłodkie i słodkie, są delikatne i takie o wyrazistej nucie smakowej.

Jeszcze niedawno na polskim rynku do kupienia był jedynie od małych lub zagranicznych producentów. Jednak od lipca jest w sklepach Green Mill Cider z Kompanii Piwowarskiej – pierwszy robiony przez duży browar. To cydr lekki o zawartości alkoholu do 4,5 proc. Skomponowany jest z różnych gatunków jabłek, dzięki czemu ma orzeźwiający, półsłodki, a zarazem lekko kwaskowy smak. Wzbogacają go nuty pieczonego jabłka z miodem oraz dojrzałych gruszek.

Cydr to napój niezobowiązujący. Warto z nim eksperymentować w kuchni. Spróbować jak smakuje z butelki, jak ze szklanki, a jak z… kieliszka do szampana.

Ktoś może powiedzieć, że to napój idealny na lato. Otóż nie tylko! Cydr wspaniale uzupełnia smak wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej i polskiej. Jest tak uniwersalnym dodatkiem jak… samo jabłko, z którego jest przecież zrobiony.

Czym wyróżnia się cydr?

Cydr ma orzeźwiaźący, półsłodki, a jednocześnie kwaskowy smak, nieporównywalny z innymi rodzajami alkoholi.

Piwo

  • składniki: woda, słod, chmiel, drożdże, 
a nawet pszenica lub ryż
  • smak: od goryczkowego, poprzez korzenny, po słodki
  • aromat:
 chmielu i słodu
  • moc: 0,5 –9%
  • charakter: goryczkowy

Wino

  • składniki: winogrona, drożdże, 
cukier, woda
  • smak: od słodkiego po wytrawny
  • aromat:
 winogronowy lub owocowy, 
z zależności od rodzaju
  • moc: 8,5 –18%
  • charakter: cierpki

Cydr

  • składniki: jabłka, drożdże, 
sok jabłkowy
  • smak: od słodkiego, poprzez słodko-kwaśny do kwaśnego
  • aromat:
 świeżych jabłek, 
winny
  • moc: 0,5 –8,5%
  • charakter: orzeźwiający