Mimo ciepłej, jesiennej pogody nietoperze przyleciały już do największego zimowiska w Polsce znajdującego się w podziemiach Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego (MRU) w Lubuskiem. 

"Nietoperze jeszcze nie zapadły w typową zimową hibernację. Powoli szykują się do snu zimowego, ale jeszcze pozostają aktywne. Jeżeli noc jest ciepła, wylatują na nocne łowy w celu zwiększenia ilości tłuszczu niezbędnego do przezimowania” - powiedział PAP dyrektor Muzeum Fortyfikacji i Nietoperzy w Pniewie k. Międzyrzecza Leszek Lisiecki.

Dodał, że w rejonie MRU jest jeszcze niewiele osobników gatunków preferujących chłodniejsze miejsca, takich jak mopek zachodni czy gacek brunatny. Dla nich jest jeszcze za ciepło na przygotowania do hibernacji.

Niedługo nietoperze spowolnią jednak swoje czynności życiowe i hibernując przeczekają najtrudniejszy dla nich okres mrozów i niedostatku pożywienia. Cały system podziemi z wyjątkiem całorocznych tras w Pniewie (tam można zimą obserwować nietoperze) jest już zamknięty dla ruchu turystycznego, żeby nie niepokoić tych rzadkich i chronionych zwierząt. Tak będzie do połowy kwietnia przyszłego roku.

W przypadku hibernujących nietoperzy nawet niewielkie zmiany temperatury czy hałas powodowany obecnością ludzi może być zagrożeniem. W tym okresie wybudzenie oznacza dla tych zwierząt utratę dużej ilości energii, bez której mogą nie przetrwać do wiosny.

Naukowcy obserwują obecnie przemieszczanie się nietoperzy w podziemiach, wypatrując będących rzadkością osobników leucystycznych z białymi łatkami na futerku i błonach lotnych lub całkiem białych.

„Nie są to albinosy, gdyż nie mają czerwonych oczu. Nietypowo ubarwione osobniki to prawdziwa rzadkość. Z obserwacji z obszaru Polski wynika, że tylko jeden nietoperz na kilka tysięcy osobników jest nietypowo ubarwiony” - wyjaśnił Lisiecki.

W systemie podziemnych i naziemnych obiektów Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego zazwyczaj zimuje dziewięć gatunków nietoperzy, które przylatują z różnych rejonów zachodniej Polski i wschodnich Niemiec, nawet z odległości 200 km. Najliczniejszy jest nocek duży. W 2015 roku w podziemiach odnotowano ponad 29 tys. nietoperzy tego gatunku.

Obejmujący większą część poniemieckich fortyfikacji rezerwat „Nietoperek” jest najważniejszym zimowiskiem nietoperzy w Polsce i jednym z ważniejszych w Europie. W pierwszej połowie stycznia chiropterolodzy z Polski i zagranicy organizują coroczną akcję liczenia hibernujących tam nietoperzy.