Seria doświadczeń przeprowadzonych na pokładzie MCK dowiodła, że salmonellę (Salmonella typhimurium) można genetycznie „wyłączać” i „włączać”. Według naukowców z NASA biolodzy już niedługo opracują skuteczną szczepionkę przeciwko tej najbardziej rozpowszechnionej bakterii pokarmowej. Specjaliści  postanowili znaleźć efektywny środek walki z potencjalnymi zatruciami na pokładzie statków kosmicznych, układ odpornościowy astronautów podczas kosmicznych misji jest bowiem osłabiony, co jest spowodowane negatywnym działaniem mikrograwitacji. Badania dowiodły, że nieważkość ma wpływ na salmonellę, zmieniając jej kod genetyczny. Biolodzy postanowili, że ten wpływ może ułatwić wynalezienie szczepionki na zatrucia wywołane przez tę bakterię.

Naukowcy przeanalizowali wzory patogenów, które w zeszłym miesiącu przywiózł na Ziemię wahadłowiec Discovery. Jak dowiodły poprzednie badania, salmonella, która wróciła z Kosmosu, jest dla człowieka trzy razy groźniejsza, niż jej „ziemskie” odpowiedniki. Najnowsze dane świadczą jednak o tym, że wirulencję salmonelli można kontrolować. Dwa zespoły naukowców postanowiły więc opracować preparat pomagający wykształcić odporność na salmonellę. Według badaczy warunki panujące w jelitach człowieka są podobne do stanu nieważkości, jakiego w kosmosie doznają astronauci, a także biorące udział w doświadczeniach bakterie salmonelli. Dlatego więc naukowcy mają nadzieję, że w kosmosie uda im się stworzyć warunki, w których bakteria zmniejszałaby swoją aktywność.

Salmonella jest głównym uczestnikiem większości eksperymentów biologicznych, przeprowadzonych w przestrzeni pozaziemskiej. Już niedługo załoga MCK ulegnie powiększeniu, doświadczenia przeprowadzane będą więc o wiele częściej. Jeszcze rok temu w ciągu 6 miesięcy przeprowadzano około 30 eksperymentów, obecnie liczba ta wzrosła do 100 — mówi Julie Robinson z NASA. Do tej pory naukowcy nie znaleźli żadnej szczepionki przeciwko salmonelli, choć jest ona jednym z najgroźniejszych czynników chorobotwórczych XXI wieku – podkreśla Cheryl Nickerson z Arizona State University, kierownik jednej z grup naukowych, badających wpływ mikrograwitacji na bakterie. Być może już wkrótce ulegnie to zmianie. JSL

źródło: www.nasa.gov