Częste jedzenie jajek ma związek z wyższym ryzykiem śmierci. Naukowcy z Wydziału Medycznego Harvard University w Bostonie wykazali to w piśmie „ American Journal of Clinical Nutrition”. Naukowcy badali ponad 21 tysięcy meżczyzn przez dwadzieścia lat. Okazało się, że liczba zjadanych jaj nie miała związku z częstością występowania chorób układu krążenia, mimo, że zawierają dużo cholesterolu. Jednak badania wykazały, że im większa liczba zjadanych jaj, tym większe ryzyko śmierci z innych przyczyn niż choroby krążeniowo-naczyniowe. Na przykład chorzy na cukrzycę jedzący jajka umierali w czasie trwania badań dwa razy częściej, niż ci, którzy ich nie jedli. Badani miały jednak charakter czystko statystyczny i nie wyjaśniły przyczyny tego zjawiska. Przede wszystkim nie zajmowano się szczegółowo dietą badanych osób i nie można ustalić związku między jajkami, a innymi pokarmami w jadłospisie. Lepiej więc nie rezygnować z jaj w diecie, bo zawierają sporo ważnych składników odżywczych. Jednak specjaliści zalecają, aby jednocześnie ograniczać cholesterol z innych źródeł. Najważniejsze, że jajka można jeść bez niekorzystnych konsekwencji dla serce i układu naczyniowego. h.k.