Takie wyniki analiz prezentuje magazyn "Nutrition and Cancer".

Sok z pomarańczy zawiera przeciwutleniające flawonoidy (np. hesperydyny lub naringeniny) i dlatego wywiera pozytywny wpływ na leczenie nowotworów. Napój z cytrusów posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz wspomaga proces przyswajania leków. Wywołuje także efekty antymutagenne, antygenotoksyczne, cytoprotekcyjne.

Udowodniono, że picie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko białaczki u dzieci i ma działanie chemoprewencyjne w przypadku raka sutka, wątroby i jelita grubego.

Sok pomarańczowy jest związany z chemoprewencją na wczesnym etapie choroby nowotworowej - twierdzą badacze.

Jednak naukowcy podkreślają, że zbyt duże ilości spożycia soku pomarańczowego mogą być niekorzystne dla zdrowia i powodować hiperkaliemię (podwyższony poziom potasu we krwi). Na szkodliwe działanie soku narażone są w szczególności dzieci, osoby z nadciśnieniem, cukrzycą oraz upośledzoną czynnością nerek.

(Źródło: http://www.naukawpolsce.pap.pl)