Sprawdź co jesz!

Od 11 kwietnia do 19 maja potrwa projekt informacyjno-edukacyjny Instytut Chemii Nadużywanej, poświęcony dodatkom do żywności: barwnikom, aromatom, wzmacniaczom smaku i konserwantom

Instytut Chemii Nadużywanej to cykl interaktywnych wystaw w pasażach handlowych, zachęcający do czytania etykiet oraz świadomej konsumpcji.

Instytut Chemii Nadużywanej to projekt informacyjno-edukacyjny w zakresie substancji dodatkowych do żywności. Mobilna wystawa, która odwiedzi pasaże handlowe w największych ośrodkach miejskich w Polsce, pozwoli zobaczyć, poczuć, posmakować i przedyskutować ze specjalistami zasadność stosowania dodatków w produkcji żywności.

Organizatorzy akcji chcą podnieść świadomość i spopularyzować wiedzę o dodatkach do żywności oraz namówić do świadomych zakupów.

– Do podjęcia decyzji zakupowych potrzebna jest rzetelna wiedza, dotycząca składu kupowanej żywności, w tym obecności substancji dodatkowych. Takich informacji dostarcza Instytut Chemii Nadużywanej – wyjaśnia przedstawiciel organizatora projektu,  dr inż. Jolanta Tomaszewska (Prodziekan ds. dydaktycznych i studenckich Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego w Bydgoszczy).

– Wszystkie dodatki do żywności dopuszczone do obrotu na terenie Unii Europejskiej są bezpieczna dla zdrowia konsumenta. Stosując dodatki, producent żywności chce osiągnąć określony cel technologiczny, np. przedłużyć trwałość produktu, zapewnić pożądaną strukturę, barwę lub obniżyć wartość energetyczną środka spożywczego. Konsument powinien świadomie podejmować decyzję, czy kupić produkt o określonych cechach uzyskanych dzięki substancjom dodatkowym, czy też wybrać produkt (lub przygotować go samodzielnie w domu) bez tych dodatków, ale o innych parametrach, np. wędlinę, która dzięki dodanym azotynom zachowuje różową barwę, czy pieczone mięso bez azotynów, ale za to szare. Oprócz substancji dodatkowych ważna jest również wartość odżywcza produktu –  dodaje mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek.

Instytut Chemii Nadużywanej został oparty na koncepcji: Zobacz, Dotknij, Powąchaj. Interaktywna ekspozycja, przypominająca wyglądem sklep spożywczy, w oryginalny sposób zdemaskuje najczęściej stosowane substancje dodatkowe: barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku i konserwanty.

Harmonogram wystaw w ramach Instytutu Chemii Nadużywanej:

    12-14 kwietnia – Warszawa (Centrum Handlowe M1)    20-21 kwietnia – Poznań (Centrum Handlowe Poznań Plaza)    27-28 kwietnia – Gdańsk (Centrum Handlowe Galeria Przymorze)    11-12 maja – Kraków (Centrum Handlowe M1)    18-19 maja- Wrocław (Centrum Handlowe Pasaż Grunwaldzki)

Dla odwiedzających Instytut Chemii Nadużywanej przygotowano szereg interaktywnych rozwiązań, które dostarczą informacji o poszczególnych dodatkach do żywności.

Instytut Chemii Nadużywanej został zorganizowany przez Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. W wymiarze merytorycznym projekt wspiera mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek (specjalistka ds. substancji dodatkowych w żywności).

Więcej:News