UOKiK: Polskie mięso pełne uchybień. W 40% sprawdzonych sklepów był problem

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przedstawił wyniki kontroli mięsa w Polsce. Wyniki są co najmniej niepokojące.
UOKiK: Polskie mięso pełne uchybień. W 40% sprawdzonych sklepów był problem

Badania na zlecenie urzędu wykonała Inspekcja Handlowa. Sytuacja nie wygląda dobrze. Na 168 sprawdzonych sklepów w aż 70 z nich stwierdzono nieprawidłowości. Na 962 sprawdzone partie mięsa aż 218 okazało się nie spełniać odpowiednich wymagań.

Co w środku?

Przede wszystkim sporo produktów mięsnych nie było tym, czym powinny być wedle oznaczeń. W hamburgerze wołowym i tatarze na przykład wykryto wieprzowinę, a wieprzowinie przeznaczonej do produktów garmażeryjnych znaleziono… indyka i to w 60%.

Ale to nie jedyny problem, bo w mięsie znajdywano niedozwolone substancje konserwujące i dodatkowe wzmacniacze smaku. Na przykład w mrożonych jagnięcych kiełbaskach pojawił się konserwant E-250, który nie powinien tam być. W kiełbasie białej wbrew przepisom pojawiły się: E-621 wzmacniający smak oraz dwa przeciwzbrylacze – E-551 i E-535. Dodatkowo nierzadko producenci nie oznaczali kraju, z którego pochodzi mięso, a w przypadku określenie “produkt polski” robili to niezgodnie z przepisami.

Łącznie przedsiębiorców ukarano na 30 tysięcy zł.

Na co uważać?

Zanim wybierzemy się na świadome zakupy warto dowiedzieć się dokładnie co kryje się pod terminami: świeże mięso i surowe wyroby mięsne.

To pierwsze nie powinno być w żaden sposób przetwarzane – jedynie mrożone, chłodzoone lub pakowane próżniowo. Nawet przyprawy nie wchodzą w grę!

W przypadku drugiej kategorii producent mógł dodać przyprawy, dodatki, substancje smakowe, ale nie poddał go parzeniu, gotowaniu, czy pieczeniu.

Jakie informacje muszą znaleźć się na produkcie?

1. Surowe mięso paczkowane

  • nazwa
  • miejsce chowu, miejsce uboju i kod partii identyfikujący mięso, w przypadku mięsa mielonego: nazwa „mięso …” i nazwa/y gatunku zwierzęcia z których pochodzi, „zawartość procentowa tłuszczu poniżej…” oraz „stosunek kolagenu do białka poniżej …”
  • termin przydatności do spożycia
  • ilość netto
  • warunki przechowywania
  • nazwa i adres podmiotu odpowiedzialnego na produkt
  • data zamrożenia

2. Paczkowane surowe wyroby mięsne

  • nazwa
  • wykaz składników
  • informacja o dodanej wodzie, jeżeli jest jej więcej niż 5 proc. masy produktu
  • ilość netto
  • termin przydatności do spożycia
  • warunki przechowywania
  • nazwa i adres podmiotu odpowiedzialnego na produkt
  • data zamrożenia

Źródło: UOKiK