1. Jak weganie obywają się bez mięsa?

 

Mięso zawiera pełen zestaw aminokwasów niezbędnych człowiekowi, dlatego uznawane jest przez dietetyków za źródło pełnowartościowego białka. Weganie potrafią je zastąpić. Dużo wartościowego białka znajduje się w kaszach albo w popularnej ostatnio komosie ryżowej, która praktycznie dorównuje produktom zwierzęcym, jeśli chodzi o zawartość i kompozycję aminokwasów.

Weganie powinni również pamiętać o soczewicy, fasoli, bobie, soi, ciecierzycy, a także o brokułach, szpinaku, kukurydzy oraz awokado. Wszystkie te produkty są dobrymi źródłami białka. Z warzyw strączkowych można zrobić pyszne pożywne pasty do chleba, takie jak na przykład humus z cieciorki czy pasztety z fasoli. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić kotleciki z soi lub sejtanu (glutenu, który swoją strukturą imituje mięso).