Żółtaczka pokarmowa: Wysyp przypadków w Polsce! Eksperci alarmują

Według ekspertów można już używać słowa “epidemia”.
Żółtaczka pokarmowa: Wysyp przypadków w Polsce! Eksperci alarmują

Śląska Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach publikuje alarmujące dane o przypadkach zarażeń wirusowym zapaleniem wątroby typu A. Liczba przypadków w tym roku jest tak wysoka, że eksperci biją na alarm. W ciągu ostatnich pięciu lat liczba chorych rejestrowanych w tej stacji rocznie wahała się od 3 (2016) do 16 (2013), w tym roku odnotowano już 198 przypadków! Jednocześnie na terenie Polski w tym roku (do 30 września) odnotowano ich już 1685.

Jak można zarazić się wirusem HAV?

Najczęstszymi sposobami jego przenoszenia jest jedzenie brudnego jedzenia, niemytych owoców, picie skażonej wody. Inne drogi to na przykład kontakt z kałem, kontakty seksualne bez zachowania zasad higieny. Żółtaczka pokarmowa dlatego często nazywana jest “chorobą brudnych rąk”.

Jak można się zabezpieczyć przed wirusem?

Przede wszystkim zawsze pamiętając i dbając o zasady higieny. Oprócz tego na rynku funkcjonuje skuteczna szczepionka. 

Jak podaje Sanepid, zgodnie z obowiązującym Programem Szczepień Ochronnych zaleca się ją:

  • osobom  wyjeżdżającym do krajów o wysokiej i  pośredniej endemiczności zachorowań na WZW typu A
  • osobom zatrudnionym przy produkcji i dystrybucji żywności, usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz przy konserwacji urządzeń służących temu celowi
  • dzieciom w wieku przedszkolnym, szkolnym oraz młodzieży, które nie chorowały na WZW typu A.