Statystyki nie kłamią. Piwo staje się jednym z ulubionych napojów Polaków, a sam sposób spożywania „złotego trunku” na naszych oczach przechodzi prawdziwą rewolucję – powstają nowe gatunki piw, a szczególną popularnością zaczynają cieszyć się te smakowe, sezonowe czy niskoalkoholowe. Coraz częściej też do polskich kufli trafia piwo niepasteryzowane, którego data przydatności do spożycia wynosi zaledwie 14 dni. Jednak nie tylko gatunki piw ewoluują, także sposób ich podawania. Zniknęły budki z piwem, a w wielu domach pojawiły się nie tylko ciężkie i grube kufle, ale również pokale i szklanki do piwa. Przygotowując to wydanie „Focusa Ekstra”, zaprosiliśmy do współpracy trzy duże polskie browary, z których
pomocą prześledziliśmy proces warzenia piwa od A do Z.

Kufle w dłoń i miłej lektury!

  • 8 Piwo w laboratorium
  • 14 Piwny atlas świata
  • 20 Na początku było Tyskie
  • 26 Z czym do piwa
  • 28 Tajemnice fermentacji
  • 34 Czy wiesz, że...
  • 40 Jak powstaje piwo?
  • 44 Co się kryje w piwie?
  • 48 Pytania i odpowiedzi
  • 54 Piwne małe co nieco
  • 58 Akcesoria piwosza
  • 60 Złota historia złotego trunku
  • 64 Na piwnym szlaku
  • 70 Sztuka butelkowania
  • 74 Ten brytyjski smak