23 stycznia aluminiowa puszka do piwa obchodziła 50. urodziny. Taką puszkę wypełnioną piwem w 1959 roku wypuścił browar Coors. Opracowanie mającej się dobrze do dzisiejszego dnia puszki zajęło pełne dwa lata. Do tego momentu w użyciu były puszki cynowe. Jednak te były już wtedy przeżytkiem. Używano ich bowiem od XIX wieku. Ponadto musiały być w oczywisty sposób niezdrowe, bo spajano je ołowiem. Ponadto przed napełnieniem cynowych baniek nie myto. Przeto po napełnieniu były jeszcze pasteryzowane, bo piwo inaczej się psuło. Za to puszki aluminiowe po raz pierwszy zaczęto powtórnie przetwarzać, dzięki czemu stały się powszechniejsze i tańsze. Dzięki temu, że tę technologię przejęły także koncerny produkujące napoje bezalkoholowe, puszka aluminiowa bywa dziś niemal w każdej, nawet najbardziej „zielonej” lodówce. I nadal nie ma konkurencji w swojej klasie, bo szklana butelka to już zupełnie co innego. h.k.