Konrad Jagodziński z firmy W4F, Łukasz Guzik z laboratorium badawczego Spark-Lab i Filip Kowalski, szef Internet Profil Software zdecydowali, że pomogą smakoszom z całego świata w doborze wina do posiłku - informuje "Puls Biznesu". Zrobili to za pomocą serwisu internetowego Delipair.com i narzędzia, które zestawia związki chemiczne występujące w winie i produktach spożywczych.

Jak to się odbywa? - Na www.delipair.com internauta wkleja do paska wyszukiwania link do przepisu, na bazie którego będzie przygotowywał potrawę. Po kilku sekundach dostaje trzy propozycje win różnych szczepów i z różnych półek cenowych, pasujących do dania.

Na razie serwis jest wyłącznie anglojęzyczny, ale niebawem dostępna będzie wersja polska. Zespół deklaruje, że wkrótce zajmie się dopasowywaniem do potraw whisky, piwa i napojów bezalkoholowych.