Holenderski zespół, któremu udało się wyhodować pierwszego burgera w laboratorium, ma teraz nadzieję, że ich produkt w ciągu 5 lat trafi do powszechnej sprzedaży. 

Naukowcy chcą w przyszłości stworzyć firmę, która w tani i prosty sposób będzie przygotowywać smaczne mięso wołowe. Zespół ma na swoim koncie prototyp, który został usmażony i zjedzony w Londynie dwa lata temu. Jego produkcja kosztowała wówczas 215 tys. funtów. 

Zdaniem naukowców zapotrzebowanie na tego typu produkt będzie w przyszłości coraz większe. Mięsa bowiem jemy coraz więcej, natomiast z powodów etycznych będzie ono coraz trudniej dostępne.

Hamburger z laboratorium został opracowany przez prof. Marka Posta na Uniwersytecie w Maastricht. Do wyhodowania kotleta naukowcy wykorzystali komórki macierzyste, które zostały wcześniej pobrane od bydła. 

Czytaj także: KOTLET Z PROBÓWKI RATUJE ŚWIAT