Specjaliści Harvard University oraz University of East Anglia przez ponad 30 lat obserwowali zachowania zdrowotne oraz stan zdrowia ponad 50 tys. mężczyzn w średnim wieku. W tym okresie stwierdzono zaburzenia erekcji u co trzeciego obserwowanego mężczyzny. Jednak o 10 proc. rzadziej one występowały u tych z nich, którzy częściej spożywali produkty zawierające flawonoidy, substancje o silnych właściwościach przeciwutleniających.

Flawonoidy występują głównie w owocach, szczególnie owocach cytrusowych, a także w warzywach (pomidorach, papryce i brokułach), roślinach strączkowych (np. w soi) oraz herbacie, yerba mate i czerwonym winie.

Główna autorka badań Aedin Cassidy podkreśla, że wcześniej było wiadomo, że flawonoidy zmniejszają ryzyko cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych, dzięki czemu chronią przez zawałami serca i udarami mózgu. Po raz pierwszy wykazano jednak, że chronią mężczyzn również przed zaburzenia erekcji.

Czytaj także: