Tym razem pod lupę wzięli likopen, czyli związek z grupy karotenów, który odpowiada za czerwonopomarańczową barwę pomidorów, oraz jego wpływ na osoby cierpiące na choroby układu sercowo-naczyniowego.

W badaniu wzięło udział 36 pacjentów z chorobami krążenia oraz 36 zdrowych ochotników. Każdemu z nich przez dwa miesiące podawano 7 mg likopenu albo placebo. Suplementacja likopenem poprawiła funkcjonowanie komórek śródbłonka, czyli wewnętrznej wyściółki naczyń krwionośnych, o 53 proc. u osób dotkniętych chorobami naczyniowymi, choć nie miała wpływu na funkcjonowanie naczyń krwionośnych u osób zdrowych. Oznaczać to może, że likopen pomaga zmniejszać ryzyko ataku serca czy udaru u osób z zaburzeniami układu krążenia.

Co ciekawe, najwięcej dobrego likopenu znajduje się w żywności przetworzonej, sokach, przecierach, koncentratach pomidorowych. Dzieje się tak dlatego, że zawarta w surowych pomidorach forma trans jest gorzej przyswajana przez organizm człowieka.