W ograniczonej ilości nie jest szkodliwe. Ziarna surowe, inaczej zielone, są cierpkie i gorzkie. Napar z nich przyrządzony w niczym nie przypomina małej czarnej. Tym niemniej takie właśnie surowe ziarna zawierają nawet dziesięciokrotnie więcej polifenoli, skutecznych w walce z nadmiarem wolnych rodników w organizmie człowieka. Jednocześnie polifenole kawowe ograniczają przyswajalność glukozy i mogą być pomocne w walce z cukrzycą.

Pod względem zdrowotnym napar z zielonej kawy jest zatem cenniejszy niż z ziaren prażonych, podobnie jak zielona herbata wygrywa z czarną. Polifenole mogą jednak ograniczać przyswajalność białka, jak również zmniejszać aktywność enzymów trawiennych. Nie określono jak dotąd optymalnej dawki polifenoli. Uważa się, że 1 gram dziennie jest bezpieczną dawką prozdrowotną. Taką ilość polifenoli wypijemy już z 1 filiżanką mocnego naparu z 10 g zielonej kawy lub z 10 filiżankami kawy prażonej.

Odpowiada: dr inż. Grażyna Budryn, Instytut Chemicznej Technologii Żywności, Politechnika Łódzka