Jeszcze niedawno tak właśnie wyobrażano sobie posiłek przyszłości. Dziś jednak sądzimy, że będzie inaczej. Oczywiście w naszym jadłospisie pojawiło się wiele suplementów diety w postaci tabletek, ale nikt chyba nie wierzy, że można się nimi żywić cały czas. To, jak duże znaczenie ma wygląd (i smak) jedzenia, uświadomiły badania prowadzone w związku z eksploracją kosmosu. Pierwszych astronautów nie zachwyciło ani pożywienie z tubek, ani z plastikowych torebek, dzięki czemu dziś mogą spożywać niemal normalne posiłki. W 1965 roku przeprowadzono też ciekawy eksperyment z całkowicie syntetycznym jedzeniem. Dwudziestu czterem ochotnikom podawano przez 19 tygodni syrop, w którym nie było ani jednego naturalnego składnika. Do końca doświadczenia wytrwało jedynie 15 osób. I choć wszyscy po zakończeniu testów byli całkowicie zdrowi,
niemal 40% uczestników psychicznie nie wytrzymało takiej diety. Miłośnicy dobrej kuchni mogą zatem spać spokojnie. Nasza dieta będzie ewoluować, ale nie w kierunku bezkształtnych nośników kalorii.