Czy woda niegazowana jest lepsza od gazowanej?

Woda gazowana jest najczęściej wytwarzana z wody mineralnej lub źródlanej.

Tylko w niektórych przypadkach. Wody gazowanej powinni unikać ci, którzy cierpią na nadkwasotę czy zaburzenia trawienia. Lepiej zamienić ją na niegazowaną również podczas chorób gardła i krtani. Gazowanych napojów nie należy też dawać małym dzieciom, które zwykle piją bardzo łapczywie. Woda gazowana, drażniąc kubki smakowe, lepiej orzeźwia i gasi pragnienie, poza tym obecność w niej CO2 obniża pH – woda staje się bardziej kwaśna, a to nie sprzyja rozwojowi bakterii.

DLACZEGO WODA GAZOWANA JEST KWAŚNA?

Do końca tego nie wiemy. Niektórzy chemicy uważają, że za jej smak jest odpowiedzialny odczyn roztworu, z którego jest produkowana, czyli wodny roztwór kwasu węglowego z dodatkiem kationów metali (przeważnie alkalicznych, m.in. magnezu wapnia czy potasu) oraz anionów (np. wodorowęglanowego czy chlorkowego). Inni naukowcy są jednak zdania, że lekko kwaśny smak wody gazowanej (coraz rzadziej już nazywanej sodową) wynika z podrażnienia kubków smakowych języka i podniebienia przez wydzielające się z napoju bąbelki wolnego dwutlenku węgla.