Kuchnia molekularna to nowy trend gastronomii. Jest kuchnią przyszłości, lecz zapewne nie będzie stosowana jako jedyna. Tak jak obecnie obok potraw tradycyjnych serwuje się np. kuchnię fusion czy sushi, tak w przyszłości wszystkie restauracje zaczną stosować techniki pochodzące z kuchni molekularnej. Przede wszystkim dlatego, że jest to kuchnia zdrowa, bazująca wyłącznie na produktach naturalnych. Co więcej, wykorzystując jej metody, wydobywamy oryginalny, idealny smak potrawy. Dania z kuchni molekularnej serwowane są w różnych formach, innych niż te, które znamy, np. sos w postaci pianki, sok zamknięty w kapsułce, martini podane jako lody itp. W efekcie uzyskujemy zdrowe, smaczne, wyjątkowo pięknie podane danie. Kuchnia molekularna to nie chemia czy fizyka, ani też żadna magia, to po prostu techniki gotowania, a molekularnie gotować może każdy. Wystarczy tylko poznać tajniki tej kuchni, używać odpowiedniego sprzętu i produktów, zachowując przy tym stosowne proporcje.