Czym jest kuchnia molekularna?

Kuchnia molekularna to nowy trend gastronomii. Jest kuchnią przyszłości, lecz zapewne nie będzie stosowana jako jedyna. Tak jak obecnie obok potraw tradycyjnych serwuje się np. kuchnię fusion czy sushi, tak w przyszłości wszystkie restauracje zaczną stosować techniki pochodzące z kuchni molekularnej. Przede wszystkim dlatego, że jest to kuchnia zdrowa, bazująca wyłącznie na produktach naturalnych. Co więcej, wykorzystując jej metody, wydobywamy oryginalny, idealny smak potrawy. Dania z kuchni molekularnej serwowane są w różnych formach, innych niż te, które znamy, np. sos w postaci pianki, sok zamknięty w kapsułce, martini podane jako lody itp. W efekcie uzyskujemy zdrowe, smaczne, wyjątkowo pięknie podane danie. Kuchnia molekularna to nie chemia czy fizyka, ani też żadna magia, to po prostu techniki gotowania, a molekularnie gotować może każdy. Wystarczy tylko poznać tajniki tej kuchni, używać odpowiedniego sprzętu i produktów, zachowując przy tym stosowne proporcje.