Słowo „dieta“ najczęściej kojarzy nam się z odchudzaniem, ewentualnie dbaniem o szeroko rozumiane zdrowie, np. układu krążenia. Rzadko natomiast zastanawiamy się, czy to, co jemy, jest zdrowe dla naszego najważniejszego narządu – mózgu.

Tymczasem przybywa naukowych dowodów na to, że dieta wpływa na nasze możliwości intelektualne, emocje czy reakcje. Co wiemy na ten temat? Jak powinniśmy karmić nasz mózg? 

Jan Stradowski, szef działu nauki "Focusa" zaprasza do studia TOK FM specjalistów od nauki, technologii i nowych trendów, by dyskutować z nimi o tym, jak wygląda dziś nasza cywilizacja i co czeka ją w przyszłości.

W najbliższą sobotę po godz. 20 jego gośćmi będą Anna Augustyn-Protas, redaktorka działu zdrowie w magazynie „Claudia” oraz Agnieszka Piskała, specjalistka od żywienia z Nestlé Polska. 

Polecamy nasze artykuły:

Audycji można było posłuchać 30 marca po godz. 20. Teraz jest dostępna jako podcast w formacie MP3. Pobierz podcast