Popularne słodycze kurczą się w zastraszającym tempie. W Wielkiej Brytanii zjawisko wywołuje oburzenie fanów czekolady. Dodatkowe emocje budzi fakt, że „ kurczenie się słodyczy” nie idzie w parze w z obniżką cen. Amatorzy słodkich przekąsek cierpią najbardziej właśnie teraz, gdy większość z nich ostatecznie porzuciła noworoczne postanowienia o zdrowym odżywianiu.

Galeria>>> 

To przykre zjawisko dotyczy takich produktów jak Snickers, Toblerone, Twix, KitKat czy Mars. Producenci winą obarczają rosnące koszty produkcji. Mondelez Interrnational przyznał, że decyzję o zmniejszeniu trójkątów w czekoladkach Toblerone odwlekano tak długo jak to było możliwe. Natomiast Nestle tłumaczy się, że w ten sposób zmniejszono liczbę kalorii w ich słodyczach. Inni tłumaczą się słabym kursem funta.

A jak sytuacja wygląda w Polsce? W ostatnim czasie rosną ceny składników niezbędnych do produkcji słodyczy – jaj, olejów, margaryny i tłuszczy. Sytuacji nie poprawia fakt obniżki cen cukru.

Źródło: BBC