Nowa odmiana fasoli być może okaże się ratunkiem dla rolników w krajach rozwijających się, gdzie uprawy są zagrożone przez postępujące zmiany klimatyczne. Roślinę wyhodowali eksperci z Konsultacyjnej Grupy Międzynarodowych Badań Rolnych.

Fasola należy do roślin bardzo wrażliwych na wysokie temperatury. Roślina rozwija się bardzo słabo, gdy temperatura w nocy tylko przekroczy 18-19 stopni C. Odporny gatunek naukowcy otrzymali przez skrzyżowanie zwykłej fasoli z mało popularną odmianą fasoli ostrolistnej.

Nowy gatunek wytrzymuje nocne temperatury sięgające nawet 23 stopni. Zdaniem specjalistów nawet te kilka stopni oznacza wielką różnicę w kontekście globalnego ocieplenia, które wkrótce może doprowadzić do wyginięcia nawet połowy upraw fasoli w krajach rozwijających się. Nowe ziarna zostaną teraz poddane szczegółowym testom. Do sprzedaży trafią za ok. 2-4 lata.