Czekolada mleczna (najpopularniejsza w Polsce) zawiera masło kakaowe, miazgę kakaową, mleko w proszku oraz cukier, a czekolada biała, najsłodsza z czekolad, to praktycznie tylko masło kakaowe plus cukier i mleko w proszku. Gorzka jest najmniej kaloryczna – w jednej kostce dostarcza 22 kcal, mleczna to już 32 kcal, a biała może mieć nawet 50 kcal.

Czekolada gorzka w zależności od gatunku może mieć od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna. Ta, która składa się prawie z samego kakao, jest niemal czarna, nie wszystkim od razu smakuje, ale gdy już się do niej przekonamy, nic nam gorzkiej tabliczki nie zastąpi. Ma same zalety: mało kalorii, korzystnie wpływa na serce. Spożywanie 7 gramów takiej gorzkiej czekolady dziennie skutecznie chroni układ krwionośny.  Firma Lindt oznacza zawartość kakao w czekoladzie. Możemy więc wybrać  czekoladę Excellence 99% cacao, 90%, 85% i 70% cacao.

Jeśli mamy chęć na czekoladę i wino, warto wiedzieć o tym, jak najlepiej się uzupełniają: im bardziej gorzka czekolada, tym wino powinno być słodsze.