Przywykliśmy do tego, że w sklepach spożywczych mamy ogromny wybór produktów. Czasem wręcz przeszkadza nam on w dokonaniu wyboru podczas zakupów. A jednak ta różnorodność nie zawsze jest taka oczywista. Część produktów ma dość ubogi i monotonny skład, mimo kolorowych opakowań i reklam. Inne z kolei pochodzą z odległych rejonów, co budzi sprzeciw części krajowych producentów.

Jak się bada systemy żywnościowe? I dlaczego różnorodność jedzenia jest tak ważna dla nas wszystkich? O tym opowiedzą moi rozmówcy w studiu TOK FM: dr Ewa Kopczyńska i dr Konrad Stępnik z Instytutu Socjologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Przy okazji polecam odcinki archiwalne o przyszłości żywności, świadomym kupowaniu jedzenia, wpływie jedzenia na samopoczucie i ograniczaniu marnowania żywności.

Nowego odcinka „Człowieka 2.0” możecie posłuchać 11 grudnia o godz. 14:20 (pierwsza część) i o godz. 14:40 (druga część) na antenie Radia TOK FM. Później będzie dostępny jako podcast na stronie archiwum audycji oraz w aplikacji mobilnej TOK FM. Kompletny spis odcinków znajdziecie na stronie WikiRadia. Zapraszam!