Jak wycisnąć keczup do ostatniej kropli?

Aż 15 proc. keczupu i musztardy oraz 25 proc. mleczka do ciała ląduje w śmietniku, bo nie jesteśmy w stanie wydostać tych produktów do końca z opakowania.

 Z tym problemem zmierzyła się firma LiquiGlide. Założone przez badaczy z MIT przedsiębiorstwo proponuje, by wnętrza pojemników na oporne produkty pokrywać specjalną powłoką. Opatentowana przez nich substancja jest cieczą, a mimo to pozostaje sztywna jak ciało stałe i co najważniejsze – bardzo śliska.

Początkowo powłoka miała być stosowana w lotnictwie, gdzie mogłaby zapobiegać oblodzeniu skrzydeł samolotów, oraz w przemyśle – do eliminowania zatorów w rurociągach z ropą naftową. Jednak zainteresowanie projektem okazali również producenci gęstych cieczy spożywczych i kosmetycznych. W Stanach Zjednoczonych LiquiGlide pojawi się wkrótce w opakowaniach z klejem, majonezem i pastą do zębów, w Australii – na wieczkach puszek i kubełków z farbą. Opakowania ze śliskim wnętrzem pozwolą wykorzystać ich zawartość do końca.

Czytaj więcej: