W czasach PRL-u szkolne stołówki często serwowały niesmaczne jedzenie. Obecnie problemem jest to, że żywienie polskich dzieci jest mało zdrowe. Zarówno stołówki, jak i firmy cateringowe dostarczają dania zawierające np. za dużo cukru, a zbyt mało pełnowartościowych produktów. Dotyczy to, niestety, nawet niemowląt w żłobkach. Efekt: szybko rosnący odsetek dzieci z nadwagą i otyłością.

Jak doszło do takiej sytuacji? I jak można ją zmienić na lepsze? O tym opowie moja rozmówczyni w studiu TOK FM - dr Anna Makowska, doktor nauk farmaceutycznych, pedagog, autorka bloga "Doktor Ania" i założycielka fundacji Samo Się Nie Zrobi.

Przy okazji polecam odcinki archiwalne o niemarnowaniu jedzenia, świadomym odżywianiu się, wpływie jedzenia na samopoczucie oraz dobrostanie dzieci i młodzieży.

Nowego odcinka „Człowieka 2.0” możecie posłuchać 9 października o godz. 14:20 (pierwsza część) i o godz. 14:40 (druga część) na antenie Radia TOK FM. Później będzie dostępny jako podcast na stronie archiwum audycji oraz w aplikacji mobilnej TOK FM. Kompletny spis odcinków znajdziecie na stronie WikiRadia. Zapraszam!