Okazuje się, że przoduje w tym … jogurt waniliowy. Badania na ten temat przeprowadzili naukowcy z Holandii, Austrii i Finlandii. Częstowali uczestników badania różnymi jogurtami, a następnie pokazywali im różne zdjęcia i prosili o ocenię. 

„Zauważyliśmy, że ludzie, którzy spożyli jogurt waniliowy czuli się szczęśliwi. Także jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu wyzwalały w naszych badanych silniejsze pozytywne reakcje emocjonalne” - opowiada dr Jozina Mojet, główny autor omawianej pracy. - Wykazaliśmy również, że jogurty owocowe, nawet, jeśli miło lub niemiło zaskoczyły konsumentów, nie wywoływały w nich tak silnych, jak to było w przypadku waniliowych, zmian nastroju”. 

„Potwierdza to wcześniejsze doniesienia naukowe, mówiące, że zapach wanilii potrafi w ludziach rozbudzać pozytywne uczucia. Rozpylenie go w miejscach takich jak np. poczekalnie szpitalne czy przychodnie mogłoby złagodzić strach pacjentów i zmniejszyć ich niechęć do personelu medycznego” - uważa Mojet. 

Czytaj także: Jak sterować mózgiem za pomocą diety?