Kiedy powstały pierwsze fast foody?

Już w czasach starożytnych bez żadnego problemu można było kupić tanie uliczne jedzenie.

Na przykład na ulicach starożytnego Rzymu biedniejsza część mieszkańców kupowała zupę z ciecierzycy z dodatkiem makaronu. Znany i szczególnie lubiany w Polsce kebab to również wiekowa potrawa. Metoda przyrządzania döner kebaba została opracowana już w latach 70. XIX wieku. Około 100 lat później w znaną nam dziś formę przekształcił go mieszkający w Niemczech Turek Mahmut Aygün.

Dzisiejsze symbole kuchni fastfoodowej, czyli hamburger i hot dog, powstały w drugiej połowie XIX wieku. Kotlet zwany „stekiem hamburskim” został wymyślony już około XV wieku w Niemczech. Po przywiezieniu go do Ameryki stał się bardzo popularnym daniem. Przełom nastąpił w 1885 r., kiedy Charlie Nagreen włożył go między dwie kromki chleba, co bardzo spodobało się klientom. Wkrótce zaczęły pojawiać się pierwsze sieci amerykańskich fast foodów, które obecnie znajdziemy na całym świecie. 

CZYTAJ TEŻ: KILOGRAMY ZAKAŹNE, CZYLI DLACZEGO TYJEMY?