Stwierdzono np. że u części dzieci, których matki w końcowym okresie ciąży spożywały potrawy zawierające anyż, po urodzeniu występują preferencje smakowe dotyczące anyżu. Jeśli zaś matka w czasie ciąży przeżywa silny stres (np. jest ofiarą przemocy), to hormony stresu przedostają się również do krwi płodu i mogą zmieniać funkcjonowanie jego układu nerwowego. Zapewne to może przyczyniać się do wzrostu wrażliwości na bodźce wywołujące zagrożenie u dziecka już po jego urodzeniu.
A co ze wspomnieniami? Odpowiedź na pytanie, czy po rodzicach można odziedziczyć np. lęk, próbowano znaleźć eksperymentalnie. W badaniach dawano myszom do wąchania wiśnie i rażono je prądem. Okazało się, że następne pokolenia myszy, czując wiśnie, również zachowywały się nerwowo. Moim zdaniem jednak badania te nie mają istotnego znaczenia dla ludzi, ponieważ nie można ich powtórzyć dla naszego gatunku.
Odp. prof. Tomasz Maruszewski, psycholog SWPS Sopot, współkierownik studiów podyplomowych „Inteligencja emocjonalna” w praktyce w SWPS Sopot