Makaki nie czują goryczy

Japońskie makaki z obszarów półwyspu Kii utraciły zdolność do odczuwania gorzkiego smaku, co zwiększyło ich możliwości przetrwania.

Zazwyczaj uważa się, że odczuwanie gorzkiego smaku to niezbędny warunek, który pozwala gatunkowi przetrwać. To właśnie ten smak pozwala wykryć toksyny i unikać niebezpiecznych pokarmów. Naukowcy z Japonii tymczasem odkryli, że makaki doskonale sobie radzą, choć nie rozpoznają tego smaku. 

Badacze przeprowadzili analizę genetyczną ponad 600 japońskich małp i ustalili, że w drodze ewolucji u makaków zamieszkujących rejon Kii doszło do dezaktywacji receptora TAS2R38 odpowiedzialnego za odczuwanie gorzkiego smaku.

Naukowcy przypuszczają, że małpy z Kii utraciły zdolność do odczuwania goryczy, ponieważ sporą część ich diety od zawsze stanowiły gorzkie japońskie cytrusy. Możliwe, że właśnie ta cecha pozwoliła im na przetrwanie i kolonizowanie okolicznych terenów.