Maleńki pudu ma dopiero 12 dni i urodził się w ramach międzynarodowego programu ochrony zagrożonych gatunków. Na razie jest zbyt wcześnie, żeby stwierdzić, jakiej płci jest jelonek.

Jelonki Pudu mają charakterystyczne biały cętki na plecach, które pomagają im ukryć się przed drapieżnikami.

Pudu, klasyfikowane jako gatunki zagrożone, żyją w nizinnych lasach deszczowych Chile i w południowo-zachodniej Argentynie. Ich liczba
spadła ze względu na ogromne zniszczenia lasów deszczowych, hodowlę bydła na tych terenach, a także na naturalnych wrogów tych zwierząt, takich jak pumy i lisy.

Pudu to najmniejszy gatunek jelenia na świecie. Z wyglądu przypomina  antylopę. Jego wysokość w kłębie to ok. 36-46 cm, a masa ciała waha się od 9 do15 kg. Jelonki mają małe poroże, które osiąga rozmiary 7-10 cm.