Ptak został uśpiony w ogrodzie zoologicznym Adelaide z powodu bardzo podeszłego wieku i powikłań po zapaleniu stawów. 

Flaming, noszący imię całego swojego gatunku, przybył do autralijskiego ogrodu w 1933 roku i od razu stał się wielką atrakcją dla odwiedzających. 

Rząd flamingów obejmuje gatunki brodzące, żywiące się jedynie ściśle określonym pokarmem. Ptaki te zamieszkują strefę klimatów ciepłych i gorących całego świata poza Australią. W naturalnym środowisku długość ich życia jest o wiele krótsza. 

Flamingi różowe są największymi osobnikami swojego rzędu. Długość ich ciała wynosi ok. 120-150 cm, a masa ciała osiąga od 2,5-3,5 kg. 

W Polsce gatunek jest objęty ścisłą ochroną gatunkową. Obecność flaminga w naszym kraju odnotowano ostatni raz w 2006 roku w Dolinie Nidy.