Oscypek to wędzony owczy ser wytwarzany na Podhalu. Nazwa związana jest z procesem produkcji i może wywodzić się od: „oszczypywać”, czyli rozdrabniać (to jeden z etapów produkcji), oraz od „oszczypek”, w znaczeniu mały oszczep, w nawiązaniu do kształtu sera. Ser wytwarzany jest ręcznie z owczego mleka wtedy, gdy owce pasą się na halach, czyli od maja do września. Po wydojeniu zwierząt (to trudna sztuka, ponieważ owce się wyrywają) zlewa się mleko przez lniane płótno do drewnianego wiadra, aby pozbyć się zanieczyszczeń, na przykład źdźbeł słomy.

Do mleka dodaje się „klog”, czyli wysuszoną podpuszczkę, która ścina mleko. Wtedy ser się odciska i formuje w kształt „wrzeciona”, w drewnianej rzeźbionej formie odciska się charakterystyczne zdobienia.  Ser moczy się przez dobę w solance, a następnie układa pod dachem bacówki, gdzie wędzi się w zimnym dymie z palonego wewnątrz ogniska i gdzie dojrzewa, nabierając specyficznego zapachu i charakterystycznego herbacianego koloru. Od 2007 roku oscypek ma europejski znak Chronionej Nazwy Pochodzenia.