Ocean coraz kwaśniejszy

Wody Oceanu Arktycznego są coraz bardziej kwaśne – alarmują naukowcy

Przyczyną zakwaszenia jest nadmierna ilość dwutlenku węgla w atmosferze.

Powszechnie wiadomo, że dwutlenek węgla powoduje wzrost temperatury na naszej planecie. Ma on jednak także inny skutek uboczny – sprawia, że odczyn wód zmienia się z zasadowego na bardziej kwaśny.

Woda absorbuje dwutlenek węgla szczególnie szybko w niskiej temperaturze. W rejonie arktycznym proces jest wyjątkowo intensywny – alarmują badacze z norweskiego Centrum Międzynarodowych Badań nad Zmianami Klimatu.

Naukowcy twierdzą, że Ocean jest zakwaszany w różnych stopniu na innych głębokościach – najszybciej w wodach powierzchniowych i wolniej w głębokich partiach wód.

Na razie trudno dokładnie przewidzieć skutki zakwaszania oceanu, jednak już wiadomo, że mogą na tym ucierpieć różne ekosystemy.

Zdaniem naukowców, nawet gdyby dziś całkowicie udało się wstrzymać emisję dwutlenku węgla, powrót do stanu sprzed rewolucji przemysłowej potrwałby dziesiątki tysięcy lat.