W przypadku smaku wszystko jest jasne. Wiadomo, że rozpoznajemy pięć smaków – słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Nadal jednak nie wiadomo, ile zapachów potrafimy wyczuć.
Nowe kontrowersyjne badania, które opublikowano w “PLos One” ograniczają bogactwo świata węchu zaledwie do kilku kategorii. Według prof. Jasona Castro z Uniwersytetu w Pittsburghu nowe kategorie mogą pomóc w tworzeniu zapachów i pozwolą przewidzieć zapach na podstawie struktury chemicznej. Naukowcy opracowali algorytmy, które znacznie upraszczają informacje węchowe.
Metodę opisano jako podobną do kompresji dźwięku cyfrowego lub plików graficznych . – 10 podstawowych kategorii oddaje najważniejsze atrybuty otaczającego nas świata – twierdzi prof. Castro. Dopiero znając podstawowe kategorie, można myśleć o innych zapachach.
Zdaniem badaczy, węch jest wyjątkowym zmysłem, którego w przeciwieństwie do wzroku czy słuchu, nie da się badać jak regularnych zjawisk fizycznych.
Kategorie:
- Pachnące / przyjemne,
- Drewniane/żywiczne
- Owocowy (niecytrusowy)
- Chemiczny
- Miętowy
- Słodki
- Popcornowy
- Cytrynowy
- Ostry
- Zepsuty