Do najważniejszych z nich zaliczamy funkcję ochronną i trawienną. Działanie prewencyjne polega na oczyszczaniu jamy ustnej przez ciągłe wypłukiwanie resztek pokarmowych. Skład chemiczny śliny pozwala zneutralizować substancje o charakterze kwaśnym lub drażniącym. Ślina nawilża jamę ustną, co chroni śluzówkę przed wysychaniem i uszkodzeniem oraz ułatwia regenerację nabłonka. Płyn ten działa przeciwbakteryjnie. Ślina umożliwia też wstępne trawienie pokarmów.

Płynna wydzielina zawierająca enzymy rozpuszcza pokarm i ułatwia jego kontakt z kubkami smakowymi zlokalizowanymi na powierzchni języka. Zjawisko to pozwala na powstanie wrażeń smakowych. Ponadto ślina bierze udział w nawilżaniu pokarmu i formowaniu kęsa, tworząc możliwą do przełknięcia masę pokarmową.

Zaburzenia wydzielania śliny powodowane są nie tylko przez choroby (np. mukowiscydozę czy nadczynność przytarczyc), ale też stosowanie niektórych leków. Zbyt mała ilość śliny prowadzi do suchości w ustach zwanej kserostomią, która utrudnia mówienie, przyczynia się do rozwoju zapalenia błony śluzowej i próchnicy zębowej.

Odp. PRZEMYSŁAW ZARZECZNY, autor bloga Think Healthy