Mężczyźni, którzy jedzą ok. 10 porcji pomidorów co tydzień są ok. 20% mniej narażeni na wystąpienie raka prostaty. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, którzy przebadali ponad 20 tys. mężczyzn w wieku 50-69 i przeanalizowali ich dietę. W ten sposób ustalili, że mężczyźni, którzy regularnie spożywają pomidory w różnej postaci (świeże, sok pomidorowy, itp.) są mniej narażeni na wystąpienie nowotworu.

Rak prostaty jest drugim najczęściej występującym nowotworem na świecie. W Wielkiej Brytanii co roku odnotowuje się 35 tys. nowych przypadków zachorowań. 10 tys. z nich kończy się śmiercią.

By obniżyć ryzyko zachorowania na raka lekarze zalecają wzbogacenie diety o warzywa i owoce.

Więcej o tym, w jaki sposób chronić się przed nowotworami piszemy we wrześniowym numerze "Focusa"!