Zaliczamy do nich bakterie jelitowe, takie jak Lacto-baccillus czy Bifidobacterium, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Z kolei prebiotyki to substancje obecne w pożywieniu, które stymulują rozwój flory bakteryjnej jelit. Jednym z naturalnych prebiotyków jest inulina, która obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi, zwiększa dostępność składników mineralnych, wspomaga układ odpornościowy, reguluje wypróżnianie oraz zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego. Inulinę zawierają: cykoria, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany i niektóre zboża. W produktach spożywczych stosuje się ją jako zamiennik tłuszczu oraz w celu obniżenia wartości kalorycznej – inulina ma zaledwie 1,5 kcal na 1 g produktu. Inulina jest składnikiem nowego musli firmy Sante – Musli Lo z owocami oraz Musli Lo orkiszowego z jagodami goji.
Probiotyki czy prebiotyki?
Probiotyki (z greki – „wspierające życie”) to drobnoustroje (bakterie lub drożdże), które podane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na organizm.25.07.2012·Przeczytasz w 1 minutę