Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu i Federalnego Uniwersytetu Rio de Janeiro badali zależność pomiędzy dietą a lękiem odczuwanym w czasie ciąży w grupie ponad 9,5 tys. kobiet. Panie podzielone zostały na pięć grup w zależności od typu najczęściej spożywanego rodzaju pokarmu (dieta zdrowa, tradycyjna, przetworzona, bogata w cukier i wegetariańska).
Po uwzględnieniu czynników mogących wpływać na poziom odczuwanego lęku, naukowcy stwierdzili, że panie, które nie jadły ryb i owoców morza, były o 53 proc. bardziej narażone na wysoki poziom stresu w 32. tygodniu ciąży w porównaniu z tymi, które jadły te produkty regularnie.
Większość kobiet odczuwa w czasie ciąży jakiś stres, jednak w nadmiarze szkodzi on zdrowiu i może przyczynić się do przedwczesnego porodu i urodzenia dziecka z niedowagą. Badania sugerują, że kobiety w ciąży powinny spożywać dwie porcje białych ryb i jedną porcję tłustej ryby w tygodniu – piszą autorzy.
(Źródło: http://www.naukawpolsce.pap.pl)