Skąd bierze się specyficzny smak Coca-Coli?

Coca-cola to napój, którego smak tworzą substancje słodzące, kwasy, karmel, ale w największym stopniu – strzeżony tajemnica firmy od ponad stu dwudziestu lat – zestaw aromatów i substancji smakowych.

Spekulacji na temat składników kształtujących smak coli jest wiele. Specjaliści mogą się tylko domyślać, że wśród nich są:

  • wyciąg z pozbawionych uzależniających alkaloidów liści koki,
  • kofeina,
  • sok z limety,
  • aromat cytrynowy, pomaranczowy i waniliowy
  • przyprawy (najczesciej wymienia sie cynamon, kolendre i gałke muszkatołowa).

Niektórzy do składników coli zaliczają także wyciąg z tzw. orzeszków kola, czyli nasion owoców tropikalnego drzewa Cola acuminata. Dokładna receptura napoju jest znana nielicznym przedstawicielom firmy Coca-Cola Company.

Odp. dr inż. Monika Hoffmann, kierownik ds. jakosci w Laboratorium Oceny Żywnosci i Diagnostyki Zdrowotnej SGGW w Warszawie