Co jest zdrowe? co mi będzie smakowało? Spójrz na etykietę i będziesz wiedział, że: SOK – to 100 proc. owoców lub warzyw, nie może zawierać barwników, aromatów i być konserwowany chemicznie. Sok może zawierać witaminy, sole mineralne i cukry naturalne (fruktoza i glukoza). NEKTAR – to od 25 do 100 proc. wsadu owocowego lub warzywnego. Dodaje się do niego wodę, cukier lub miód, czasem sok lub kwas cytrynowy. Nie może zawierać sztucznych barwników, aromatów, substancji konserwujących. O ile sok i nektar są produktami w pełni naturalnymi, o tyle:

Napój może zawierać różny procent naturalnego soku, można go polepszać dodatkami nadającymi smak i aromat. Np. 1 litr soku powstaje z 10 pomarańczy, litr nektaru z 5, a litr napoju z dwóch pomarańczy. Więcej na stronie Krajowej Unii Producentów Soków:  www.kups.pl