Sproszkowana pieczarka w walce z rakiem prostaty

Dr Przemysław Twardowski z City of Hope National Medical Center w Duarte w stanie Kalifornia zbadał wpływ ekstraktu z pieczarki dwuzarodnikowej na poziom PSA w surowicy u 36 pacjentów z rakiem gruczołu krokowego. U wszystkich badanych mężczyzn dochodziło do wznowy biochemicznej, tj. narastania stężenia PSA przy jednoczesnym braku innych objawów.

Podawanie sproszkowanego ekstraktu z pieczarki może obniżać poziom swoistego antygenu u pacjentów z rakiem prostaty.

Wyniki badań opisano na łamach pisma “Cancer“.

Po trzech miesiącach podawania preparatu u 35 proc. pacjentów doszło do wyraźnego spadku PSA. U dwóch pacjentów przyjmujących 8-14 gramów ekstraktu dziennie poziom PSA obniżył się do poziomu w normie i stan ten utrzymywał się przez 30-49 miesięcy. W porównaniu z mężczyznami, u których poziom PSA nie uległ obniżeniu, pacjenci, u których nastąpiła pozytywna reakcja mieli w momencie rozpoczęcia badań wyższy poziom interleukiny 15 (IL-15, cytokiny przyczyniającej się do rozwoju procesów zapalnych). Poziom IL-15 również uległ obniżeniu w wyniku podawania ekstraktu.

“Leczenie ekstraktem z pieczarki dwuzarodnikowej wpływa zarówno na poziom PSA, jak i na biologię raka gruczołu krokowego ze wznową biochemiczną poprzez obniżanie poziomu czynników immunosupresyjnych” – piszą naukowcy.

PAP