„Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra” – głosił Epikur. Jeden z największych greckich filozofów nie miał wątpliwości, że jedzenie to nie tylko najważniejsza czynność życiowa, ale i jedna z największych rozkoszy.

Dzięki naukowcom wiemy dziś, dlaczego dobry posiłek poprawia nastrój (hormony!). Nic dziwnego, że nasze życie od wieków skupiało się wokół stołu, na każdym kroku splatając się z religią i tradycją. W XXI wieku żyjemy szybciej niż nasi przodkowie i nie mamy czasu na celebrowanie posiłków. Im częściej jemy byle co, tym bardziej tęsknimy za prawdziwym jedzeniem. Smacznym domowym daniem, przyrządzonym przez kogoś bliskiego.

Dzięki podróżom i mediom wiemy też, że na świecie jest wiele pysznego jedzenia i nie jesteśmy zdani na swojskie smaki. Odkrywamy więc egzotyczne rarytasy, wyszukujemy regionalne specjały. Eksperymentujemy z kuchnią nowoczesną i tradycyjną. W sukurs idą nam rozliczne książki, blogi i programy o gotowaniu.

Świat oszalał na punkcie jedzenia. Mam nadzieję, że w powodzi kulinarnych inspiracji to wydanie „Focusa ekstra” okaże się pomocne.

Joanna Nikodemska, redaktor prowadząca

SPIS TREŚCI:

  • Zdrowa żywność
  • Wegetarianizm
  • Smaki świata
  • Egzotyczne owoce
  • Warzywa i zioła
  • Dieta sportowców
  • Trujące pokarmy
  • Survival
  • Jedzenie przyszłości
  • Owady
  • Książki
  • Przechowywanie żywności
  • Kuchenne laboratorium
  • Sery
  • Siła słodyczy
  • Alkohole