Dzioborożec palawiański - bo tak się nazywa ten gatunek - wystepuje tylko na filipińskim Palawanie oraz kilku okolicznych wyspach. Samice Anthracoceros marchei są "zamurowywane" przez samców w swoich schronieniach by tam bezpiecznie wysiadywać jaja. Samce używają do zaprawy błota, odchodów i części owoców, a przez pozostawiony w konstrukcji otwór podają samicy pokarm. 
 

Szacuje się, że na świecie zostało maksymalnie 10 000 ptaków tego gatunku, w ciągu ostatnich 10 lat populacja zmniejszyła się o jedną piątą z powodu wycinania lasów na Palawanie. Wyspa trafiła na listę UNESCO co ma pomóc w jej ochronie. Dodatkowo na dzioborożce polują kłusownicy i handlarze, którzy sprzedają je potem na czarnym rynku zwierząt.