Badacze przyjrzeli się zamówieniom składanym przez 497 klientów 60 popularnych, amerykańskich restauracjach. Wielkość i treść zamówień porównano ze sobą, uwzględniając przy tym masę ciała obsługującego dany stolik kelnera.

Wyniki pokazały, że osoby obsługiwane przez kelnerów o dużej masie ciała 4-krotnie częściej niż inni klienci - zamawiały deser, a o 17 proc. częściej prosiły o alkohol.

„Zaokrąglony kelner lub puszysta kelnerka największy wpływ wywierali na najszczuplejszych klientów” – komentuje Tim Doering, jeden z autorów badania.

Nie od dziś wiadomo, że wiele czynników wpływa na treść zamówienia w restauracji, a wśród nich muzyka, oświetlenie, czy nawet zajmowane miejsce. Do tych czynników można teraz dopisać masę ciała kelnera. Naukowcy radzą, by zaplanować posiłek jeszcze przed wyjściem z domu. To może pomóc w późniejszym uniknięciu nieprzewidzianych pokus.