Warzywa wyhodowane w kosmosie nadają się do jedzenia

Różne gatunki roślin uprawnych, które udało się wyhodować i zebrać na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, nadają się do spożycia – potwierdzili rosyjscy naukowcy.

Kosmiczna szklarnia była już od dawna marzeniem naukowców. Dzięki niej astronauci podczas misji mieliby zapewniony dostęp do świeżych warzyw, ale co jeszcze istotniejsze – rośliny mogłyby pochłaniać nadmiar wydychanego przez nich CO2.

– Eksperymenty z groszkiem okazały się bardzo obiecujące – podsumowała Margarita Levinskikh z Instytutu Problemów Biomedycznych.

Rosyjscy kosmonauci wyhodowali japońskie warzywa liściaste i różne rodzaje pszenicy, – informuje RIA Novosti. 

Rosyjscy kosmonauci w przyszłym roku chcą zasiać ryż, pomidory i paprykę na stacji w ramach kooperacji między instytutem i  Laboratorium Space Dynamics w Utah State University .

Obecnie wszystkie produkty spożywcze są dostarczane na stację w czasie okresowych misji zaopatrzeniowych.